Psikolojik.org
Eğer hayatınızın bir döneminde korkunç bir olay yaşadıysanız ve bugün hala o yaşanmışlıktan kaynaklanan flashbackler, korkular, fobiler, kronik mutsuzluk veya uykusuzluk gibi psikolojik semptomlarla boğuşmak zorunda kalıyorsanız, etkisi kanıtlanmış bir psikoterapi yöntemi olan EMDR size yardımcı olabilir. Belki şiddet gördünüz, belki bir kaza yaşadınız, belki bir köpek tarafından ısırıldınız, belki de cinsel tacize uğradınız; Bu tip kuvvetli etkisi olan yaşanmışlıklar, aslında beyninizin bir köşesinde pek çok duygu ile birlikte depolanmış olarak her daim barındırılır. Kötü hatıralar, insan beyninde uzun süreli anılar olarak depolandığı andan itibaren, insanı farkında olsun ya da olmasın, oldukça uzun bir zaman dilimi içinde rahatsız etmeye devam eder. Rahatsız edici anılarınız, yer yer ve zaman zaman beyininizde depolandığı alandan çıkar ve güçsüzlük hissi veya sizi kendinizi değersiz hissetirmek gibi anlamlandıramadığınız etkilerle karşı karşıya bırakır.
EMDR psikoterapisi, sizin bu olumsuz etkilerden ve duygulardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Tedavi aşamasında ilk olarak EMDR psikoterapisti, sizden yaşadığınız kötü deneyimi, uzun süreli hafıza deponuzdan çıkartıp yeniden aktif hale getirmenizi yani anımsamanızı isteyecektir. Yaşanmış kötü hatıranız, kısa vadeli hafıza deponuza yani çalışan-işlevsel hafıza alanınıza taşındıktan sonra ise EMDR psikoterapisti, sizden bu kötü hatıranıza odaklanmızı isteyecektir.
O andan itibaren EMDR psikoterapisti, parmaklarını sizin gözleriniz önünde hızla ileri geri haraket ettirmeye başlar ve sizden mümkün olabildiğince dikkatli ve hızlı bir şekilde parmaklarını takip etmenizi ister. Bu süreçte; yeniden aktive edilmiş kötü deneyim ve aynı anda dikkatle izlenen psikoterapistin parmakları, artık çalışan-işlevsel hafıza alanınıza taşınmış kötü hatıranız hakkında, psikoterapiste iyileşmeniz için kullanılacak yeni bilgiler vermeye başlar. Deneyiminizle ilgili yeterli bilgiye ulaştığımız andan itibaren ise, hafıza deponuzdaki resimler giderek bulanıklaşır ve artık kötü hatıranız, üzerinizde bıraktığı duygusal yükü terk eder. Travmatik hatıralar, üzerinizde yarattığı duygusal ağırlığı yitirdikten sonra bu yaşanmış olumsuz tecrübenizle ilgili daha farklı bir bakış açısı geliştirmeniz, çok daha kolay olacaktır.
Ve somut olarak sorunlarızı aşmaya başladığınızı; kendinizi artık eskisi gibi kuvvetsiz ve değersiz hissetmiyor olmanızdan dahi gözlemleyebileceksiniz.
Ayrıca kötü hatıranızı geride bırakmayı başardığınızdan, EMDR psikoterapisinden sonra hayata çok daha olumlu yaklaşacaksınız ve geleceğinize artık umutla bakabileceksiniz.
ADIM Psikoloji / Sevim Nadir / Psikolojik.org
Comments